donderdag 2 december 2010

Vrieskoude rond de tafel...

De sneeuw heeft een dik wit tapijtje gelegd, met een verraderlijke vrieslaag eronder. Verschillende personen - inclusief mezelf - hebben de voorbije dagen meermaals met hun armen staan zwieren in een poging om recht te blijven bij een plotse schuifelpartij. Excuseer mijn woordgebruik.. maar het is verdorie koud!

Ook de vogels hebben een serieuze winterprik gekregen. Degenen die vogels voeren hebben nu ongetwijfeld een tuin vol mussen, vinken, mezen, merels en meer van dat moois. Vogels moeten zoveel meer moeite doen om voedsel op, tussen en onder de sneeuw te vinden terwijl deze vriestemperaturen ontzettend veel energie vreten. Steek onze gevederde vrienden een handje toe. Ze zullen je heel dankbaar zijn en in ruil kan jij genieten van een 'levende' tuin. Een vogelbad plaatsen is overbodig, niet omdat het zo snel dichtvriest maar met dit weer happen de vogels wat sneeuwvlokjes om hun dorst te lessen. Wie meer wil weten over vogels voeren kan de bundel vol tips op onze website hier doorpluizen: Vogels voeren.

Zelfs op kantoor kan je er plezier aan beleven. Hang een vetbol of voedersilo (zie Blog van 8 november 2010)  op een plaats waar jij en je collega's er zicht op hebben. En als het niet vanaf de bureau mogelijk is.. misschien bij een venster waar je regelmatig passeert.. in de buurt van een koffieautomaat ofzo? ;-) 

De kokosnoot op de foto (voor meer informatie Klik hier) is gevuld met een mengeling van vet, pindanoten en zaden... dezer dagen de perfecte Red Bull voor vele tuinvogels. Deze energiebom is makkelijk te bevestigen aan een boompje ofzo.. gewoon een knoopje leggen.

Aan de gevel van het kantoor van Vogelbescherming Vlaanderen hangt een pindablokhouder, gevuld met een pindablok - het ontgaat me even welke smaak er momenteel in zit -. Met enkelen op de bureau hebben we onlangs een paar minuten staan kijken op 2 merels, een mannetje en een vrouwtje, die elk op hun manier wat lekkers kwamen halen. Niet alledaags want merels eten gewoonlijk van voedertafels of de grond. Het vrouwtje bleef ter plaatse fladderen en pikte zo in de lucht wat vet en zaadjes weg. Op een gegeven moment ging ze zelfs even aan de draad hangen om er gulzig op los te pikken. Het mannetje paste een andere tactiek toe en landde op het dak, om zo voorovergebogen wat lekkers te bemachtigen.

Wil je ook zo'n pindablok? Je kan ze Hier bestellen. De blokken zijn beschikbaar in 4 smaken (gewone versie of op smaak gebracht met fruit, insecten of zaden... voor ieder wat wils) en kunnen ook gewoon op de voedertafel of een bankje gelegd worden, al dan niet in stukken.
Ohja, en nog een fijne dag op kantoor!


Beheerder Groene Winkel
Vogelbescherming Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten