woensdag 8 december 2010

Ongehinderd gluren en turen in eigen tuin...

Heb je een tuintje vol? Drukbezocht door vogels in alle formaten maar is de zwerm mussen onder en in de haag pijlsnel verdwenen bij het minste onraad? Wil je het verschil weten tussen een mannetje en vrouwtje? Hangt de voedersilo te ver of vind je het frustrerend dat je te weinig weet om de verschillende mezensoorten - van nature al vrij zenuwachtige vogeltjes die zelden een tijdje blijven zitten op dezelfde plaats - snel en goed te kunnen onderscheiden? Heeft er onlangs een "dat was nu eens een rare vogel" of "kijk daar is ie alweer, maar welke vogel is dat nu toch?" je voederplaats bezocht? 

Herkenbaar? Wel... er zijn 2 zaken om het leven gemakkelijker te maken, en eigenlijk dé basis om vogels te kijken en te herkennen: een determinatieboekje en een verrekijker. We gaan hier dieper in op handige boekjes. Het is een zoektocht naar het boek(je) dat aan je verwachtingen voldoet. Dik of dun, groot of in zakformaat, beperkt tot een soortbeschrijving of net uitgebreid met tips, ... het aanbod is enorm. 


Vogelkijkers die verder zien dan hun neus lang is en de vogels gaan zoeken buiten hun tuin, tijdens fikse wandelingen in velden, bossen en vanuit vogelkijkhutten, hebben hoogstwaarschijnlijk dé ANWB Vogelgids van Europa op zak, al jarenlang een dierbaar bezit en trouwe toeverlaat van tienduizenden vogelaars. Dit boek geldt als één van de beste vogelgidsen maar is minder geschikt voor beginnende vogelkijkers. Vogelliefhebbers die zich beperken tot eigen tuin zullen ongetwijfeld meer plezier beleven aan andere gidsen of boekjes voorzien van extras. Maar op de ANWB gids kom ik in een volgend bericht zeker nog terug! 


Ben je iemand die samen met de kinderen of kleinkinderen vanachter het glas naar vogels op de voedertafel gluurt? Hou het dan eenvoudig en kies voor een boek waarbij enkel de meest voorkomende vogelsoorten besproken worden (beperkt tot een 30-tal soorten) zoals het dunne boekje 'Tuinvogels in beeld'. Dit is een overzichtelijk boekje met illustraties van typische taferelen in je tuin. Een plezier voor jong en oud. Klik hier voor meer informatie.


Is het voor jezelf, dan biedt 'Tuinvogeltips' van alles een beetje: een uitklapkaart waarop de meest voorkomende tuinvogels staan afgebeeld, tips voor observaties en om je tuin (nog) aantrekkelijker te maken voor vogels. Je kan het boekje bij de Groene Winkel bestellen.Wil je liever een echte gids met alle vogelsoorten, voorzien van afbeeldingen en bondige beschrijvingen maar zonder bijkomende tips over voederen en tuin, dan zul je snel bijleren met De nieuwe Tirion natuurgids Vogels of de Nieuwe zakgids vogels,  allebei in handig zakformaat.

                 
Mag het wat dikker en heb je toch liever nog wat extraatjes ertussen? Dan is 'Vogels over de vloer' geen slechte keuze. Een vlot leesbaar boek voorzien van fraaie illustraties en staat vol met praktische tips. Meer weten? Nieuw in het aanbod en wat zeker niet mag ontbreken in het lijstje is het 'Handboek vogels kijken'. Dit boek zet alles wat met het vogelwereldje te maken heeft, mooi op een rijtje. Zeker een aanrader voor de meer actieve vogelliefhebbers. Het boek werduitgebreid besproken in het allereerste blogbericht Stap voor stap op pad met de vogels.


   

Is het niet evident om je keuze te maken? Neem gerust een kijkje tussen de andere boeken en gidsen in de Groene Winkel of laat hier een berichtje achter. We helpen je graag verder!
  
Nog een prettige week en alvast fijne feestdagen en een fantastisch 2011 gewenst!


Beheerder Groene Winkel
Vogelbescherming Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten