woensdag 17 november 2010

Zoek de plakker...

Voor het tweede jaar op rij ontwierp Vogelbescherming Vlaanderen samen met natuurtekenares Marjolein Bastin een reeks vogelkaarten. Je kan deze unieke kerstkaarten hier bestellen: Wenskaarten 2011

Het viel mij op dat de boomklever dit jaar zowaar bijna een hoofdrol speelt. Op 2 van de 8 kaarten komt ie namelijk in beeld. Tijd dus voor een meer gedetailleerde beschrijving van deze soort...
  

De Boomklever is een echte acrobaat en kan behendig omlaag en omhoog sjezen langs boomstammen, doordat hij - zijn naam verraadt het al - als het ware tegen de stam kleeft. In de lente maak je veel kans om deze vogelsoort in parken en bossen te horen. Met een best wel agressief gezang laat hij dan maar al te graag horen waar hij én zijn territorium zich bevinden. Afgelopen lente heb ik samen met een groep tijdens een wandeling in een gemengd bos met naald- en loofbomen een spechtenhol waargenomen, waarvan de opening deels met modder en ander materiaal was afgesloten. Een Boomklever vloog er met gemak in en uit... de vogel had dit hol toegeëigend en het spechtenhol 'heringericht', te beginnen met het dichtmetselen van de opening tot een grootte waar geen specht meer door kan. 

Ook in de winter is de Boomklever soms een bazig beestje. Op voedertafels ruimen kleine mezensoorten meer dan eens baan voor de Boomklever. Zelf heb ik nog geen Boomklever waargenomen in mijn tuin, maar vele anderen ongetwijfeld wel. De Boomklever is verzot op insecten en noten, maar zaden kunnen er ook wel in. Woon je in de buurt van een bos of een park of heb je zelf loofbomen in je tuin? Hang dan zeker pindanoten of een insectentraktatie vast aan een boom in een rustig hoekje, niet alleen voor de Boomklever maar ook voor de Grote Bonte Specht.


Als typische bosvogel werd de Boomklever ook genomineerd voor de verkiezing van de vogel van het jaar 2011 bij Vogelbescherming Vlaanderen. Door zijn eigenwijs karaktertje en de unieke manier van voortbewegen heeft de Boomklever in ieder geval mijn stem dit jaar veroverd. Het is de enige vogelsoort bij ons die met zijn kop omlaag, zoals geïllustreerd op het tweede kaartje, langs een stam naar beneden kan en durft kruipen. Zelfs een kat heb ik dit nog nooit zo elegant zien doen - als die hun kop naar omlaag richten miauwen ze en schijnen ze plots hoogtevrees te hebben. Wil je ook je stem uitbrengen op 1 van de 12 genomineerde bosvogels voor de Vogel van het Jaar 2011? Surf dan naar www.vogelvanhetjaar.be.


Beheerder Groene Winkel
Vogelbescherming Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten