donderdag 4 november 2010

Ook mezen kennen 'burenruzies'

"Wat komen die nu af met nestkasten?" zie ik je al denken. Ja, het broedseizoen is inderdaad afgelopen en vele tuinvogels hebben zware, maar succesvolle inspanningen geleverd om hun jongen groot te brengen.




Nu worden nestkasten veelal verwijderd, proper gemaakt en de ganse winter opgeborgen om ze vervolgens bij het eerste lentezonnetje weer op te hangen. Maar wist je dat mezen ook in de winter gebruik maken van nestkasten? Mezen zijn standvogels en blijven het hele jaar bij ons. In de winterperiode zoeken ze van 's morgens vroeg volop voedsel om voldoende energie op te bouwen voor de komende nacht. Wanneer onze werkdag erop zit, trekken zij zich terug in hun slaapplaats tot de volgende ochtend en proberen dan opnieuw genoeg voedsel te vinden om de volgende nacht weer goed door te komen... en zo gaat het dag in dag uit tot de winter voorbij is. Een warme, droge slaapplaats tijdens deze koude nachten is dan natuurlijk meer dan welkom. Mezen zijn holenbroeders en nestelen zowat overal, maar maken graag gebruik van de kant-en-klare-huisjes die wij hen aanbieden. Geschikte slaapplaatsen zoals nestkasten zijn dan ook geregeld de inzet van ruziënde mezen.

Wil je mezen een aangenaam winterverblijf aanbieden? Vergeet de nestkast dan na het broedseizoen niet te reinigen. Mezen willen een proper, parasietvrij bedje. Hou rekening met het volgende: kleine soorten zoals Pimpelmezen moeten meestal hun meerdere erkennen in grote soorten zoals Koolmezen. De nestkast op bovenstaande foto heeft een invliegopening met een diameter van 28 mm, ideaal voor Pimpelmees en Zwarte Mees.  De zwaardere Koolmees geraakt hier niet door en heeft dan ook geen belangstelling voor deze huisjes. De nestkast op de foto, geschikt voor kleine mezen, kan je hier bestellenNestkast pimpelmees.
Natuurlijk hoef je ook de Koolmees en andere diersoorten niet in de kou te laten staan. Een uitgebreide keuze aan nestkasten kan je hier vinden: Nestkasten.


Beheerder Groene Winkel
Vogelbescherming Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten