dinsdag 23 november 2010

Ik heb een oogje op jou...

Nee, het is niet wat je denkt. De krakelverse vogelkalender 2011 van Vogelbescherming Vlaanderen is net van de drukpersen gerold. Ook dit jaar hebben getalenteerde natuurfotografen prachtige vogelfoto's aangeleverd.. te mooi om in het 'kleinste kamertje' te hangen. Een lust voor het oog en een garantie om dit jaar geen enkele verjaardag te vergeten. Nieuwsgierige vogels kunnen hier klikken. 

De oehoe, de grootste uilensoort, steelt de cover met zijn grote oranje kijkers. En zoals de naam doet vermoeden, is het niet moeilijk te raden welk geluid ie maakt "Oe-hoe woeh-oeh". We gaan een kantoorvergelijking doen. Probeer je eens in te beelden: een lichaam dat bijna tot je bureau komt, een gewicht gelijk aan een - standaardversie wel te verstaan - laptop. En voor de vrouwen onder ons - of vraag het aan een vrouwelijke collega -  spreid je armen en je hebt de spanwijdte van een oehoe, met open vleugels. Klinkt toch als een ontzagwekkende vogel, niet? De oehoe is dan ook de vijand van menig zoogdier en vogel, zelfs van alle andere uilensoorten.


Wrede uil? Niets van waar. Trouwens, ik zie je al denken: "Daar kan je toch niet naast kijken?" Wel, iemand dit wilde dier al eens in belgië in de natuur kunnen waarnemen? Ik alvast niet.. ze zijn snel geteld. Om een lang verhaal kort te maken.. in het verleden kende deze uilensoort een sterke achteruitgang, vooral door toedoen van de mens. Daarbij komt nog dat de oehoe gehecht is aan 'zijn' thuis en een atleet van dergelijk formaat heeft specifieke habitatvereisten met een geschikt jachtgebied en broedgelegenheid. Maar gelukkig is deze uil nog steeds een deel van onze natuur, ook al weten velen dit niet. En voila, daarom vind ik dat hem zijn foto op de cover dik verdiend heeft en zijn oogje op ons mag richten. 


Beheerder Groene Winkel
Vogelbescherming Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten