maandag 29 november 2010

- 2,5 °C.... choco-time

- 2,5 °C, zo koud was het afgelopen weekend. Ik ben nu zelf geen warme chocomelk fan.. maar geef toe dat er niets fijner is om bij deze temperaturen na een stevige wandeling met het hele gezin thuis te komen en een pannetje chocomelk op het vuur te plaatsen. Al bij het opwarmen komt de geur van chocolade tegemoet.. nog een plakje cake snijden of een koekje om in de choco te soppen en lekker met z'n allen rond de tafel. Hmmmm...

In veel gezinnen heeft ieder zijn eigen mok. De meest favoriete mok is niet zelden een gekregen kadootje. Wat denk je van een vogelmok? Gevuld met een lekker pakje cacao of de favoriete pralinekes krijg je een leuke presentatie met een persoonlijke touche. Zoals elke mens zijn eigen karaktertrekken heeft, herkennen velen deze eigenschappen of gedragingen ook bij tuinvogels.

Koolmezen vallen op door hun geelzwart verenkleed. De mannetjes moeten het niet hebben van flauwe versiertrucjes zoals "ken ik je niet ergens van?".. neenee, ze moeten hun zwarte borststreep showen. Hoe dikker de streep, hoe beter het mannetje. Schijnbaar makkelijk maar het is echt wel hard labeur om een goede conditie te kweken én te houden. Dat gaat enkel als ze gezond zijn.. ze kunnen er dus niet om liegen. De pimpelmees is letterlijk kleiner en minder opvallend dan de koolmees, maar moet zeker niet onderdoen voor zijn grotere 'broer'. Pimpelmezen kunnen acrobatentoeren uithalen en ondersteboven  hangen aan de dunste takjes van een boom... takken die onder het iets zwaardere gewicht van koolmezen zouden bezwijken. 


Merels zijn dan weer alom tegenwoordigd. Een goeie maat groter dan mezen en mussen, en als je deze uitbundige zangers niet ziet dan hoor je ze wel rondom je huis. Nog een welbekende tuinvogel is de roodborst. Deze vogelsoort wordt aanzien als één van de meest sociale vogelsoorten naar de mens toe omdat hij zich vaak dicht bij mensen durft wagen. Anderen vinden het net een brutaal vogeltje, getuige zijn solitaire levenswijze en agressie tegenover andere roodborsten.

       
Bekijk het aanbod aan mokken op de online winkel van Vogelbescherming Vlaanderen: Mokken Vogelbescherming Vlaanderen.

Geen vogelfanaat? Er is ook een zoogdierenmok in het aanbod. Laten we dit maar niet te luid zeggen.. maar ken je iemand die regelmatig last heeft van een ochtendhumeur of een beetje prikkelbaar is?
 Ga dan voor de mok met de egel;-)


De temperaturen voor de rest van de week (tot -7 °C) voorspellen veel (verkeers)ellende en weinig goeds. Onze gevederde vrienden kunnen onze hulp nu echt wel goed gebruiken. Dat maakt het onderwerp voor het volgende blogbericht vrij voorspelbaar: voedermateriaal en tips voor tuinvogels.


Beheerder Groene Winkel
Vogelbescherming Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten